tirsdag 7. august 2018

Parallellkobling og seriekobling

I dette kapittelet ser vi nærmere på hvordan elektroniske komponenter kobles sammen i kretser. Komponentene kobles sammen enten i serie . Når en bruker en seriekobling vil batteriet vare lenger men lyset vil bli svakere etter hvor mange pærer du har på. Med en parallellkobling vil derimot pærene . Fagstoff: I en seriekobling er flere komponenter i en elektrisk krets koblet etter hverandre, mens i en parallellkobling er de elektriske . Strømmen inn til en parallellkobling vil ved likespenning være lik summen av strømmene i de enkelte komponenter.

Ved vekselspenning må strømmene . Det finnes to hovedmåter å koble en krets med flere komponenter. Parallellkobling og seriekobling. Når man seriekobler batterier, la oss si to batterier på V. Prøve og serie- og parallellkoble lyspærer.


Hypotese 1: Hvis man skrur ut en lyspære i seriekobling. Gjett først (sett X), og undersøk etterpå: Hva skjer hvis vi skrur ut pære B? Ved sammenkobling av flere høyttalere er det viktig å være klar over hvordan det gjøres for å få riktig .

Vi har en parallellkobling av to lyspærer som er koblet i serie med en tredje lyspære. Ved seriekobling av motstander adderes komponentenes resistanser, mens ved seriekobling av kondensatorer vil. Se også parallellkobling. Jeg holder på med en journal nå, i naturfag. Nå skal jeg skrive litt . Rebekka Årsvold Randeberg.


Elevene skal kunne gjennomføre praktisk forsøk med strømkretser, seriekobling og parallellkobling. Reaktansen avtar med frekvensen. Koble opp en krets med to seriekoblede lyspærer med bryter og batteri. De mest brukte er seriekoblinger og parallellkoblinger. Hvis man har en seriekobling med lamper vil alle lampene lyse like sterkt.


Lurer på hva som er best? Kap Motstander og seriekobling av motstander. Hvordan kobler man når man skal parallellkoble ? Et elektronikksett på pc-en din! Bygg kretser med motstander, lyspærer batterier og.


Et solcellepanel består av flere solceller som er seriekoblet. Serie- og parallellkobling.

Energiverk, batteri, sluttet strømkrets, parallellkobling , seriekobling , koblingsskjema, elektrisk strøm, likestrøm, vekselstrøm, ledere, isolator, ampere, elektrisk . Hovedstrøm og strøm gjennom L1: I IU. Prinsippskisse av seriekoblinger. Prøve seriekobling parallellkobling ohms lov kirchhoffs 1. En parallellkobling består av tre resistanser, R= Ω, R=Ω og R= Ω, koblet til V. Har lest nokså mange innlegg hvor seriekobling og parallellkobling blir tatt i bruk. Jeg oppsummerer så langt: 1. Men skal vi koble sammen flere, Vil denne konfigurasjonen gi 4Ω last til . Hvis den ene lyspæren ryker i en seriekobling vil kretsen brytes og. I en parallellkobling vil effekten være uendret siden spenningen og . En spenningskilde vil være seriekoblet med en minst mulig.


Finn strømmen ”I” i kretsen? Hva er resistansen i parallellkoblingen ? Kan dere forklare forskjellen på seriekobling og parallellkobling ? Relaterte ord: elektriske komponenter, seriekobling av batteri, parallellkobling av batterier, seriekobling av batterier, seriekobling av lyspærer, parallellkoble. Mange tror at ved å seriekoble f. Ved parallellkobling vil spenningen bli lik spenningen på hver av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg