mandag 25. januar 2016

Ledelinje orientering

Ledelinjer er detaljer på kartet som er lette å følge i terrenget. Du bør øve mye på både å oppdage ledelinjer og å følge dem. Utøveren må forstå at feil er vanlig i orientering og at dette bare er en erfaring. Bli flinkere til å orientere på tur ved å følge med på kartet underveis, følge ledelinjer , ta ut kompasskurs og lære deg krysspeiling.


Synshemmede og behov for orientering. Lag en kort løype (200m-400m) der deltakeren skal følge èn ledelinje til post en ny ledelinje til post osv. Naturlige ledelinjer er førstevalget. Med god planlegging kan bygninger og uteområder utformes slik at orientering skjer ved hjelp av naturlige, ledende . Hva kjennetegner en god N-løype (med utgangspunkt i skogs- orientering ). Skifte av tydelig ledelinje kan skje ved posten eller en til tre ganger mellom postene . V1Unngå at holdeplassarealet flyter ut bakover. La veivalgene gå langs ledelinjer.


Som nybegynner bør du holde deg til ledelinjer , altså detaljer på kartet som er lette å følge. Diskusjon: Farlige steder bør heller sees på som et minimum og det absolutt viktigste å ha ledesystem. Andre steder må man jobbe for naturlige ledelinjer , men . Orientering , veifinning, naturlige ledelinjer. Vi finner likevel at: ▫ beskrivelsene og anbefalingene ofte er for korte, generelle og overfladisk omtalt til å gi god . Her har ledelinjen bare begrenset verdi, da den bare går tvers gjennom en korridor uten utstikkere til noen funksjoner. Den kan ha verdi som orientering for alle . Forflytningen mellom to kjennemerker kalles en etappe.


Blinde og svaksynte og deres behov i forhold til orientering. Taktile ledelinjer letter orienteringen i gatemiljøet. Ferdighetsmerket i orientering er planlagt å gjennomføres ved 2. Krevende og mindre krevende orientering. Bruk av arkitektoniske virkemidler for orientering og veifinning i bygg. Kjennemerke, ledelinje og etappe.


Når du lærer å lese høydekurver vil du begynne å oppdage koller, rygger og søkk. En rygg kan bli en fin ledelinje ! En kolle kan gi sikker oppfanging . God belysning er viktig for god orientering for alle, og ikke minst for svaksynte. På kartet er lett synlige detaljer og ledelinjer markert, i tillegg indikeres . Tilrettelegging for orientering.


Dette kan for eksempel være et gjerde, en gresskant, overgang . Det er også her ledelinjer i STOR grad. Postene kan ligge – 100m fra tydelige ledelinjer. Ved bytte av ledelinje : max.


Universell utforming er mer enn ledelinjer , god akustikk og. En ledelinje kan for eksempel være en husvegg, en hekk eller lyden . En fin ting med orientering er at hele familien kan drive med. Følge ledelinjer ( ledelinje - o-løp).


Arkitektoniske virkemidler i orientering og veifinning. Kunstig ledelinje er ikke nødvendig her. Sammenheng i ledende element, ledelinjer og kjennemerker. Hverdagens byrom og forbindelser.


Skifte av ledelinje kan skje ved posten eller en til tre ganger mellom postene. Visker vekk gateløpet og fjernet naturlig ledelinje. Enkel orientering og lesbarhet, få nivåer og korte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg